inici | contactar | nota legal

 

NOTÍCIES

<< Tornar enrera

Imatge Ateneu

9/12/2010

L’Ateneu Popular Rocaus a la Fira de Santa Llúcia

Complint un dels objectius de l’Ateneu Popular Rocaus, aquest 12 de desembre l’ateneu participarà a la fira de santa Llúcia, acte organitzat per l’Agrupament Roques Albes de Sallent des de fa molts anys.

L’ateneu, tal i com nosaltres l’entenem, té l’obligació de participar en la vida associativa i cultural del poble, afegint sempre un punt de vista propi de lluita, de recuperació de les tradicions populars per tal que no s’oblidin i sobretot, de retrobament amb el poble.

Aquest cop l’Ateneu oferirà jocs tradicionals catalans a partir de les 11h del matí a la plaça de Joan Vilaseca, ja que el carrer és l’espai ideal per a promoure la cultura i que aquesta arribi a tothom. A les 12 del migdia també es podrà anar a l’Ateneu a fer el Vermut.

Durant el matí, també a la mateixa plaça, es durà a terme l’acte de destrucció de la constitució espanyola, ja que fa pocs dies va ser 6 de desembre, dia de la constitució Espanyola. No obstant aquesta data no ha estat mai per a nosaltres una jornada festiva, sinó una altra data de lluita per la llibertat dels Països Catalans i per la construcció d'una societat amb justícia social, així amb aquest acte simbòlic pretenem recordar què representa des del nostre punt de vista el 6 de Desembre i la constitució Espanyola, i poder fer partícips aquelles persones que ho vulguin. Un acte de complicitat i solidaritat, un intent de fugir de l’opressió nacional.

Des del Decret de Nova Planta als Principios Fundacionales del Movimiento i d'aquests a la Constitució espanyola hi ha un fil conductor: el de la dominació de classe i el de l'opressió nacional. Els projectes imperialistes espanyol i francès han necessitat del nostre territori i de la nostra gent per a ampliar els seus mercats, extraure la nostra força de treball, recaptar més i més impostos, i fer de carn de canó dels seus exèrcits. Aquesta opressió i explotació, a més a més, ha comptat amb el suport i col·laboració de la burgesia autòctona, que ha comprès molt bé que per a mantenir el seu estatus dirigent i privilegiat necessitava aliar-se amb les oligarquies de França i Espanya. A cada moment de la nostra història les minories dominants han trobat els mecanismes legals i institucionals adients per tal de mantenir el seu domini sobre el poble català. En la fase contemporània d'aquest projecte de dominació les eines jurídiques, no són altres que l'actual constitució espanyola i els diferents Estatuts d'Autonomia que d’ella emanen; normes sagrades que l'estat intenta preservar per damunt de tot, fins i tot enfrontant les seves pròpies institucions -autonòmiques i centrals-, com s'ha evidenciat amb la sentència del Tribunal Constitucional contra el text estatutari aprovat al parlament de la comunitat autònoma de Catalunya.

Després de 32 anys de Constitució espanyola 110 poblacions catalanes se’n declaren excloses una d’aquestes poblacions, és el nostre municipi, Sallent, motiu de pes per a fer constar i recordar la nostra posició.

A la tarda, l’ateneu oferirà un taller de bastoners, on la gent podrà fer un tastet d’aquesta tradició que fins fa pocs anys encara gaudia de representació amb un grup propi al municipi, però que darrerament ha mort. Aquest acte representa per a nosaltres una oportunitat de recuperar aquesta tradició mil·lenària.

Per finalitzar el dia i com a acte de clausura de la Fira, l’ateneu ofereix a les 20:00h del vespre al mateix ateneu concert amb YACINE & THE ORIENTAL GROOVE (cantant de cheb Balowski).